Secretul Adwords
Secretul Google AdWords

Adwords este mina de aur al gigantului Google, incasarile din acest serviciu ridicandu-se la sute de milioane de dolari anual.


Ce este AdWords si cum functioneaza?

Reclama este sufletul comertului, iar prin produsul AdWords, cei de Google ofera comerciantilor online posibilitatea de a plasa reclame pe site-ul principal si pe site-urile afiliate.
Reclama clientului este "etalata" in dreapta rezultatelor unei cautari sau prin plasarea inteligenta pe site-urile afiliatilor Google AdSense.
Clientul AdWords, cumpara un cavant sau un set de cuvinte (expresii) si aloca un pret pentru fiecare click. Cu cat clientul bugeteaza o suma mai mare pe cuvant/fraza, cu atat mai des este expusa reclama.

Cei de la Google au interesul ca fiecare reclama sa primeasca mai multe click-uri si sa incaseze banii clientilor (evident), si ofera un procentaj afiliatilor AdSense pentru a face procesul mai rapid.
Serviciul AdWords si-a castigat reputatia prin vigilenta celor de la Google, care au reguli stricte pentru afiliatii AdSense pentru a preveni abuzurile.


Cat plateste Google afiliatilor AdSense?

Suma per click platita de Google celor care au un contract AdSense este aproximativ 25% din suma licitata de clientul AdWords pe cuvant/expresie.
Prin definitie AdSense este o reclama inteligenta care "simte" continutul paginii/articolului, si plaseaza reclama relevanta in interesul clientilor.
Optimizarea unei pagini pentru a avea reclame cat mai scumpe, joaca un rol major in monetizarea unui site.
General vorbind, un site este optimizat pentru una sau doua fraze "mai scumpe" pentru a maximiza veniturile din reclama.


Cum functioneaza Google AdWords?

Inainte de a trece la formula, voi da un exemplu de cautare cu imaginile de rigoare. Daca stii deja sa folosesti Google AdWords Keyword Tool, vezi titulul urmator.

Am ales cuvintele cheie "plastic surgery" pentru a vedea care este numarul de cautari lunare pentru acesasta fraza in SUA.
Accesul la Google AdWords este destul de simplu: se face cu contul de la gmail.

In meniul "Tools" selectati submeniul "Keyword Tool" -> "Get search volume for a list of keywords...", in traducere libera: vei afla numarul de cautari lunare/anuale pentru o lista de cuvinte sau fraze:
bani pe net - imagine selectarea keyword tool in google adwords

La sectiunea "Targeting" introduci tara sau locatia specifica, alegi limba si introduci frazele cheie.
Pentru rezultate exacte, foloseste optiunea "Exact Match": cuvintele cheie vor fi in paranteze drepte:
e.g. [plastic srugery].
Apasa butonul "Get search volume" pentru a afla rezultatele:
bani pe net - imagine selectarea exact match in google adwords pentru aflarea volumului de cautare al unui cuvant sau fraze cheie

Voi continua cu exemplul meu: cuvintele [plastic surgery] sunt cautate de aproximativ 50000ori/luna, respectiv costul acestor cuvinte pentru licitatia AdWords este de $5.86
Aceste cifre trebuiesc retinute pentru ca le vei folosi in estimatorul de mai jos.


Esimtator castiguri AdSense

Simplu, introdu datele in formularul de mai jos, si vei afla instant venitul lunar.

Numarul de cautari lunare:
Pret AdWords (Suggested Bid):
CTR (Click through Rate): %